commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Lied van de maand januari
335 Hoor het woord – “Let us hear”
t en m Myra Blyth / vert. anoniem

In januari zingen we uit de rubriek “De eerste dag – Rond de Schriften” het lied “Hoor het woord”. De tekst en melodie van de oorspronkelijke Engelse versie “Let us hear” zijn door Myra Blyth geschreven. Zij studeerde theologie in Oxford en heeft voor de Wereldraad van Kerken in Genève gewerkt. Momenteel is zij predikant in de Baptist Church en doceert aan de universiteit van Oxford liturgiek en oecumenische studies.
De Nederlandse versie van het lied is in 1995 door uitgeverij Gooi en Sticht opgenomen in een van de werkcahiers “Vieringen met kinderen”. De liturgische liederen uit deze katernen zijn later gebundeld in verschillende muziekbundels voor vieringen met kinderen, waaronder “Zing adem zing”. In deze bundel is het lied “Hoor het woord” opgenomen met een muzikale bewerking van Chris van Bruggen. Het lied kan verschillende keren herhaald worden, waarbij sopranen en tenoren het lied enkele tonen hoger in canon meezingen. Het geheel wordt ondersteund door een swingende pianopartij.
Wie de Nederlandse tekst geschreven heeft, is onbekend. De tekst is gebaseerd op Psalm 85: 11 en Lucas 4: 14-19. Kernwoorden in het lied zijn: luisteren, woord, vrede, gerechtigheid.
Door de compactheid van het lied is het goed te gebruiken als oproep vóór de lezing of als acclamatie ná de lezing.

Namens Commissie Eredienst,
Helga Janssens-Baan