PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Lied van de maand oktober en november

Lied 839 'Ik danste die morgen toen de schepping begon'

tekst: Sydney Bertram Carter, vert. Ben Sleumer
melodie: Shaker-traditie, bew. Sydney Bertram Carter – Lord of the dance
 
Op verschillende zondagen in oktober en november zingen we het lied “Ik danste die morgen toen de schepping begon”. Dit lied is in 1963 door de Engelsman Sydney Bertram Carter (1915-2004) geschreven. Sydney laat Jezus dansen bij verschillende belangrijke handelingen van zijn leven. De dans begint bij de schepping, toen alles nog goed was. Deze dans werd vergeten en verstoord en daarom kwam er een nieuwe dans: de dans in Bethlehem, de geboorte van een nieuw begin. Jezus genas zieken, schonk aandacht aan mensen die verstoten werden en danste daarmee de dans van gerechtigheid. De dans van zijn leven leek gebroken te worden met zijn dood. Maar hij danste uit liefde, veel sterker dan de dood.
Sydney heeft in een toelichting bij zijn lied geschreven dat hij niet weet of Jezus werkelijk gedanst heeft. Maar het zou goed kunnen. David heeft immers ook gedanst om God te eren.
Voor de melodie bij de tekst over de Heer van de dans heeft Sidney de Shaker-melodie “Simple Gifts” gebruikt. Sidney heeft bewust gekozen voor een melodie van de Shakers, omdat dansen voor deze religieuze groepering een spirituele activiteit is. Het is een belangrijk onderdeel in de eredienst. De groepering is in de achttiende eeuw in het Engelse Manchester ontstaan en werd, door het dansen in de eredienst, ook wel “Shaking Quakers” genoemd. Hier is de naam “Shakers” van afgeleid. In 1774 zijn de leden onder leiding van de oprichtster Mother Anne naar Amerika verhuisd. Hier hebben ze in de achttiende en negentiende eeuw verschillende gemeenschappen gesticht. Voor hun erediensten hebben ze nieuwe liederen geschreven die vaak eigenaardig zijn en soms mooi. Een van die mooie liederen is “Simple Gifts” waarvan Sydney de melodie voor zijn “Lord of the dance” heeft overgenomen. De dansende melodie versterkt de tekst en brengt een eerbetoon aan de Shakers.
Het lied “Lord of the Dance” is bij veel Engelsen bekend doordat het overal op Engelse scholen is gezongen. Nu staat het ook in ons liedboek. Ben Sleumer (1944) heeft een vrije vertaling van het lied gemaakt, waarin de strekking van de originele tekst mooi verwoord is.
Laten wij de komende maanden samen met de Heer van de dans dansen en zingen over liefde die sterker is dan de dood. Die liefde leeft in ons nu Hij met ons danst, de dans van de schepping, de dans van trouw.
 
 
Namens Commissie Eredienst,
Helga Janssens-Baan
 
 

terug
 
 
 

zondagse eredienst
datum en tijdstip 25-11-2018 om 9.30u

ds. Ruth Jellema
en Cissy Mohr

mmv de Cantorij

Gedachtenisdienst meer details

 
nieuwsbrief

   klik hier voor de nieuwsbrief van zondag 18 november 2018
 
Wij de kerk

  meer
 
Privacyverklaring Prot. Gemeente te Tilburg e.o.
Privacyverklaring juni 2018.pdf
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
eredienst naluisteren?

de diensten van de afgelopen zondagen

 
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat
5037 DC Tilburg
013 4671763
e-mail:

route, klik hier
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.