PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Lied van de maand november
1005 Longing for light, we wait in darkness – Zoekend naar licht hier in het duister
t Bernadette Farrell / vert. Elly Zuiderveld-Nieman 
m Bernadette Farrell - Christ be our light
                                        
Bernadette Farrell          Elly Zuiderveld-Nieman 
 
In november zingen we lied 1005 als lied van de maand. Dit lied is in het Liedboek in de rubriek “Samen leven – Gerechtigheid” opgenomen. Het lied bestaat uit 5 coupletten. Elk couplet eindigt met het refrein waarin Christus gebeden wordt het licht in ons te laten schijnen. Oorspronkelijk heeft Bernadette Farrell (1957) het lied als gebed geschreven bij het aansteken van de adventskaarsen. De tekst is geïnspireerd op bijbelteksten die verwijzen naar het licht (Genesis 1:17,
Efeziërs 5:8, Efeziërs 5: 14, Jesaja 60:19, Ps 139: 12, Openbaring 21: 23). In het lied bidden we om licht waarmee wij licht voor anderen kunnen zijn. We leggen de noden van de wereld aan God voor en bidden uit vertrouwen om licht. Zo kunnen wij delen en helpen totdat Gods rijk op aarde is. Dit gebed beperkt zich niet tot de adventstijd, vandaar dat het lied in het Liedboek prima past in de rubriek “Samen leven – Gerechtigheid” . 
Bernadette Farrell is zowel in Groot Brittanië als de Verenigde Staten een van de meest geliefde componisten van liturgische liederen. In de jaren 70 van de vorige eeuw was zij één van de oprichters van de St. Thomas More Group. Een groep van toonaangevende Katholieke componisten. De liederen van Bernadette, die vaak het accent leggen op vrede en gerechtigheid, zijn in veel Engelse en Amerikaanse liedbundels opgenomen.
Elly Zuiderveld-Nieman (1946) heeft een vertaling van “Longing for light, we wait in darkness” gemaakt. In Lied 1005 is deze vertaling samen met de Engelse tekst opgenomen. In het Liedboek is nog 1 andere vertaling van Elly Zuiderveld-Nieman gepubliceerd: Lied 936 “Luister naar de wind, die een lied van liefde zingt”. Ook dit lied past mooi in de herfsttijd die soms donker is en verdrietig kan maken. Dan verlangen we naar licht en luisteren naar de wind.
 
Namens Commissie Eredienst,
Helga Janssens-Baan
 
 

terug
 
 
 

zondagse eredienst
datum en tijdstip 19-11-2017 om 9.30u

ds. Ruth JellemaWelkom!

 meer details

 
nieuwsbrief

   klik hier voor de nieuwsbrief van zondag 19 november 2017
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
dagtekst Taize
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat

5037 DC Tilburg

013 4671763

e-mail:

 
eredienst naluisteren?

de diensten van de afgelopen zondagen

 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.