commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand juli
212 Laten wij zingend deze dag beginnen

t Paul Gerhardt “Lobet den Herren”, vert. Sytze de Vries
m Johann Crüger “Lobet den Herren alle, die ihn ehren”

In juli zingen we een morgenlied van Paul Gerhardt (1607-1676). Een morgenlied wordt gekenmerkt door een vrolijke en verwachtingsvolle tekst. Het lied “Lobet den Herren alle, die ihn ehren” heeft oorspronkelijk tien coupletten. In het eerste couplet wordt iedereen opgeroepen God te eren. In de volgende vier coupletten benoemt Paul Gerhardt waarom God geprezen wordt: Hij heeft over de nacht gewaakt en iedereen ’s morgens gewekt. Dankzij zijn zegen functioneert de mens. God behoedt de mensen voor onheil. Engelen bieden bescherming.
Vanaf het zesde couplet wordt de lofzang een gebed. Er wordt gebeden om Gods genade en Gods kracht om zijn Woord op aarde te kunnen vervullen. Het lied sluit in het tiende couplet af met de belijdenis dat God alle gelovigen naar de plaats zal brengen waar de engelen eeuwig zingen: Loof de Heer!
Dit Lutherse kerklied op muziek van Johann Crüger (1598-1662) is een van de 134 liederen die Paul Gerhardt geschreven heeft. Dankzij Johann Crüger zijn de liederen van Gerhardt bekend geworden. Hij heeft in 1647 in het veel gebruikte gezangboek Praxis Pietatis Melica 18 liederen opgenomen. In een latere uitgave van1653 heeft hij 81 liederen van Gerhard opgenomen. In deze uitgave is het lied “Lobet den Herren alle, die ihn ehren” voor het eerst in een kerkliedboek verschenen.
Momenteel is het lied in de meeste Duitstalige gezangboeken te vinden.
De liederen van Gerhardt worden gekenmerkt door een groot godsvertrouwen waardoor zij ook in onze tijd geliefd zijn. In Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk zijn 12 liederen van Gerhardt opgenomen. Hiervan heeft Sytze de Vries (1945) drie liederen vertaald: 212 Laten wij zingend deze dag beginnen, 441Hoe zal ik U ontvangen en 623 O hart, spring op vol vreugde.
Het lied “Laten wij zingend deze dag beginnen” heeft vijf coupletten in plaats van de oorspronkelijke tien. Hierbij heeft Sytze de Vries de coupletten van Gerhardt die verwijzen naar de dreigingen van zijn tijd (30-jarige oorlog) niet overgenomen. Hierdoor is een lied met vijf coupletten ontstaan, waarbij de opbouw dezelfde is als die van Gerhardt. Het eerste couplet is een oproep tot lofprijzing. De coupletten twee tot en met vier zijn een gebed en in het laatste couplet klinkt vanuit het gebed de getuigenis van Gods eeuwige liefde voor de mensen. Het lied is in de versie van Sytze de Vries een loflied gebleven waaruit godsvertrouwen spreekt. Een mooi lied om in de zomer vol vertrouwen God lof te zingen: Zing Halleluja!

Namens Commissie Eredienst,
Helga Janssens-Baan