PKN
Protestantse Gemeente te Tilburg en omstreken
 
commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Lied van de maand februari / maart 'Veertigdagentijd'
982 In de bloembol is de krokus
t en m Natalie Allyn Wakeley Sleeth - In the bulb there is a flower –
HYMN OF PROMISE
vert. Andries Govaart
 
In de Veertigdagentijd (18 februari tot en met 25 maart) zingen we lied 982 “In de bloembol is de krokus”. Dit van oorsprong Amerikaanse lied is in 1985 geschreven door Natalie Allyn Wakeley Sleeth (1930-1992). Inmiddels is het lied in een groot aantal Engelstalige bundels opgenomen en daarnaast in verschillende talen vertaald (Koreaans, Duits, Chinees). De Nederlandse vertaling is op verzoek van de Liedboekredactie door Andries Govaart (1954) gemaakt. “Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk” is tot nog toe de enige Nederlandse liedbundel waarin het lied is opgenomen.

In het voorjaar van 1985 verdiepte Natalie Allyn Wakeley Sleeth zich in de thema’s leven en dood, lente en winter, Goede Vrijdag en Pasen en het ontwaken van de natuur dat elk voorjaar weer gebeurt. Tijdens een ontmoeting met een vriend, besprak ze deze thema’s en kwam het gedicht “East Coker” van T.S. Eliot (1888-1965) ter sprake. Ze werd geraakt door de zin die zoiets betekent als “in ons einde is ons begin”.

Het lied bestaat uit drie strofen met elk een eigen thema. In de eerste strofe gaat het over de schepping waar God naar omziet. Deze belofte is niet altijd zichtbaar, maar groeit ondergronds. Vanuit de bloembol komt de krokus, uit een pit groeit een appelboom, uit een pop ontstaat een vlinder.
In de tweede strofe gaat het over de herschepping, over de belofte dat God alle dingen nieuw zal maken. In de stilte klinkt een lied, na het duister komt een morgen en het verleden bergt de toekomst in zich.
De laatste strofe bevat motieven uit het persoonlijk leven die tegelijkertijd paasmotieven zijn. Hiermee komt na de schepping en herschepping de voleinding in beeld. Alle strijd zal overwonnen zijn. Het is nog verborgen wanneer dit uitkomt, alleen God herkent die tijd.
De laatste twee regels van elke strofe vormen een soort refrein. Hierbij slaat de  regel “nog verborgen tot het uitkomt” een brug tussen de in de eerste zes regels geschetste situatie en de belijdende slotregel “God ziet naar de schepping om”.

Met dit lied vol van belofte belijden we deze Veertigdagentijd: In de koude van de winter groeit de lente ondergronds, nog verborgen tot het uitkomt, God ziet naar de schepping om.
 
Namens Commissie Eredienst,
Helga Janssens-Baan
 
 

terug
 
 
 

zondagse erediensten
datum en tijdstip 25-03-2018

om 9.30u:
ds. Otto Grevink
Palmpasenviering

---------------------------

om 16.30u: 
ds. Ruth Jellema
Passionviering
mmv Studentenpopkoor Epic
Welkom!

 meer details

 
nieuwsbrief

   klik hier voor de nieuwsbrief van zondag 25 maart 2018
 
collectebonnen bestellen?
Informatie over het bestellen van collectebonnen vindt u bij 'Over ons' en vervolgens 'college van kerkrentmeesters'.
 
dagtekst Taize
 
Opstandingskerk

Prof. Cobbenhagenlaan 8, hoek Waringinstraat

5037 DC Tilburg

013 4671763

e-mail:

 
eredienst naluisteren?

de diensten van de afgelopen zondagen

 
 
 
 
  Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.