commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Lied van de maanden maart-april
Veertigdagentijd en Pasen
829 De liefde gaat ons voor
t Joke Ribbers, m Willem Mesdag

In de 40-dagentijd bereiden we ons voor op het komende Paasfeest. Het feest van genade waarin Gods grote liefde voor de mens tot uiting komt. In de voorbereiding op dit feest zingen we daarom een lied over geloof, hoop en liefde.
De tekst van Lied 829 “De liefde gaat ons voor” is geschreven door Joke Ribbers (1933-2003). In 1988 heeft zij ter gelegenheid van het conciliair proces een gedicht geschreven waarin de drie strofen die nu in het Liedboek staan de refreinen vormen. Tijdens de vergadering waarin de werkgroep heeft besloten om deze refreinen als lied in het Liedboek op te nemen, is ter plekke in 20 minuten door de aanwezige componisten een melodie gemaakt. Op voorspraak van Joke Ribbers en Wim ter Burg (1914-1995) is gekozen voor de melodie van Willem Mesdag (1930-2018). Deze melodie bestaat uit twee delen (regel 1,2 en 3,4,5) die ieder op een adem worden gezongen. Het bereik van de melodie is groot. In de eerste regel is deze hoog en in de laatste regel laag. Dit grote bereik onderstreept de alomvattende liefde zoals die in couplet 1 is beschreven. Het ritme van regel 1 en 3 is gelijk. Hiermee wordt het rijm in de tekst van deze regels ook in de muziek hoorbaar.
De tekst van het lied bestaat uit 5 versregels, waarbij de zin in de vierde versregel doorloopt in de vijfde regel (enjambement). Dit is in het Liedboek in couplet 2 en 3 zichtbaar. Het doorlopen van de tekst over 2 regels is in de muziek verwerkt door deze regels muzikaal samen te voegen. De laatste twee noten zijn onderdeel van de vierde muzikale regel, maar staan toch min of meer op zichzelf door het ritme en de sprong in de melodie. Hiermee worden de slotwoorden van de verzen extra benadrukt.
De tekst van het lied vormt de drieslag “geloof, hoop en liefde”. Hoewel het woord “geloof” niet letterlijk in de tekst staat, is de drieslag voelbaar. Omdat de liefde de grootste van de drie is, begint het lied hiermee. Deze liefde gaat ons “van den beginne” voor. Hiermee wordt verwezen naar Genesis. Het eerste boek in de bijbel waaruit in de Paasnacht de eerste twee hoofdstukken worden gelezen. In de derde strofe stellen wij ons open voor de Geest. Dit sluit mooi aan bij Pinksteren, de afronding van de Paastijd. Hiermee is lied 829 een mooi lied om in de Veertigdagen- en Paastijd te zingen. Een lied waarin wij mogen zingen over het lichtende spoor van de liefde en de hoop die ons doet leven en over de Geest die ons verlangen vervult.

Namens Commissie Eredienst,
Helga Janssens-Baan