commissie eredienst commissie eredienst

Lied van de maand

Lied van de maand september
Lied 423 'Nu wij uiteengaan'

t Sytze de Vries
m Christiaan Winter

In september zingen we als lied van de maand “Nu wij uiteengaan”. Dit zegenlied is door Sytze de Vries (1945) en Christiaan Winter (1967) speciaal voor kinderen als afsluiting van de Kindernevendienstviering of Eredienst, wanneer de kinderen samen met de volwassenen de viering afsluiten, geschreven. In 2000 is het opgenomen in deel 7 van Zingend Geloven, de serie aanvullende bundels bij Liedboek voor de Kerken van 1973. Dit deel is in zijn geheel gewijd aan het kerklied voor kinderen. In 2005 is “Nu wij uiteengaan” opgenomen in  Tussentijds (de voorbereidende bundel voor het nieuwe liedboek) en staat nu ook in Liedboek Zingen en bidden in huis en kerk (2013).
In deze zegen wordt het wederzijdse van het gezegend zijn benadrukt. Aan het begin van elk couplet wordt God om zegen gevraagd. Vanuit deze zegen, zegenen mensen elkaar, dichtbij en verder weg. Met het ontvangen van Gods zegen kunnen mensen elkaar zegenen en anderen tot zegen zijn: “Ga met God!” Deze zegen is een verwijzing naar de zegen die Abraham te horen heeft gekregen, een zegen voor alle geslachten der aarde. Om het universele aspect van deze zegen te benadrukken, wordt de zegen in het refrein in meerdere talen toegezongen: Nederlands, Spaans en Frans.
De Spaanse tekst heeft  de componist geïnspireerd tot het herhaaldelijk gebruik van een frivool ritme. Ook de herhaling van de melodie in regel drie is vanuit de tekst ontstaan. In het eerste couplet wordt de tekst van regel een in de derde regel herhaald. Daarom hebben deze regels dezelfde melodie gekregen.
In eerdere versies van dit lied staan in de laatste regel ten onrechte twee noten op het Spaanse woord Dios genoteerd. De uitspraak van Dios heeft een lettergreep en geen twee. In het huidige liedboek is de juiste notatie met een halve noot opgenomen.
“Nu wij uiteengaan” is een mooi lied voor jong en oud als afsluiting van de viering en als start van een nieuwe week waarin we iedereen mogen toewensen: Ga met God! Vaya con Dios en à Dieu!

Namens Commissie Eredienst,
Helga Janssens-Baan